Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvajánló : A digitális fotós könyv

2007.12.30

Szerző : Bolya Árpád  2007.12.30 :

Könyvajánló

Scott Kelby : A digitális fotós könyv

Scott Kelby: A digitális fotós könyv

 

Az elmúlt években volt időm néhány, a fotózással kapcsolatos szakmai könyvet elolvasnom, így tehát különös érdeklődéssel kezdtem bele Scott Kelby könyvébe, aki a nagysikerű Photoshop Digitális Fotósoknak című könyv szerzőjeként híresült el.

Megmondom őszintén, az amerikai szerzők stílusával kapcsolatban fenntartásaim vannak, főleg az olyan, "Hogyan lehetsz milliomos 10 perc alatt" munkacímű könyvekhez hasonlókkal, amelyek felszínes, szenzációhajhász szövegeikkel talmi csillogást ígérnek és semmitmondóan üresen szólnak az olvasókhoz. 

Ezért aztán teljes felüdülésként hatott, amikor elolvastam a könyv hátoldalán szereplő idézetet a szerző tolmácsolásában, aki így ajánlja könyvét :

" Ha mi együtt fotózni mennénk, és megkérdeznéd, hogy " Te, hogyan kapjam le ezt a virágot úgy,hogy éles legyen?", nem kezdenék el fényképész leckéket tartani Neked. Egyszerűen azt mondanám, hogy " Rakd fel a zoom objektívet, állítsd a blendét f/2.8-ra, fókuszálj a virágra, és kattints." Erről szól a könyv: mi ketten fotózni megyünk, válaszolok a kérdésekre, tanácsokat adok, és megosztom az általam ismert titkokat, ahogy egy barátommal tenném - a technikai magyarázat és a fotós szakzsargon nélkül."

És tényleg, láss csodát! A könyv hátoldalán leírtaknak megfelelően a szerző nem használ zavaros és a kezdő fotósnak szinte érthetetlen és részletekbe menő fogalomleírásokat és magyarázatokat, hanem gyakorlatiasan, és ami a legfőbb erénye, tisztán és mindenki számára érthetően írja le,hogy melyik gombot kell megnyomni, mikor, melyik beállítást kell használni stb.

 

A könyvben ráadásul visszaköszönnek számomra a profi fotósuliban ( FotoArt )tanult elméleti dolgok, praktikus tanácsokkal és hatalmas humorral fűszerezve. Az elején jócskán meg is lepődtem ezen a - magyar szakirodalomban még nyomokban sem található - szarkasztikus, humoros nyelvezeten, de egy kis idő múltán rájöttem, hogy ez egyáltalán nem céltalan, hanem figyelemfelkeltő és ráhangoló szerepe van a következő témára. Ráadásul még jól is áll a szerzőnek.

De elég a sok körítésből, jogosan kérdezheted: " Vajon, mi a helyzet a tartalmi elemekkel?"Ebből a szempontból is dícséret illeti a könyvet, hiszen felépítése logikus, és betartja az alapoktól a fontosabb témákon keresztül egészen a digitális utómunkákig tartó sorrendet.

Scott Kelby: A digitális fotós könyv

 

Mindjárt az elején megtudhatjuk, hogy mi kell az éles kép elkészítéséhez, hiszen ez talán a fotós ismeretek legalapvetőbb definíciója, és jogos Scott Kelby állítása, miszerint : " ha nem élesek a képeid, a többi nem is számít". A profi fotós egyéb tanácsai is megfogadásra érdemesek, sőt azt lehet mondani, hogy a már fotózással foglalkozók számára is tud új, érdekes információval is szolgálni. A kezdő, leendő fotósoknak pedig igen hasznosnak tartom, hogy Scott ajánl állvány típusokat, gömbfejeket és egyéb kiegészítőket, ráadásul három kategóriában ( olcsó, közepesen drága, drága ), azaz ki-ki, saját pénztárcájának megfelelően tud dönteni, hogy melyiket is vegye meg. Az árak naprakészek, az ajánlott típusok nem részrehajlóak.

 

A második fejezet a virágok fotózásával foglalkozik, amely bizony sokkal nehezebb ( ez az én személyes tapasztalatom is), mint ahogy azt sokan gondolják. Nem titkolja ezt a szerző sem, aki a makroobjektívtől az előtétlencsén és az "esőhamisításon"( nem vicc!!!) át, még a "szél megállítására" (szintén nem vicc!!!) is ad használható tippeket.

 

Scott Kelby: A digitális fotós könyv

 

 

A harmadik fejezet a profi esküvőfényképezéshez ad tanácsokat, és bár nem biztos, hogy ennek elolvasása után bárki szenzációs esküvői fotókat fog lőni, de olyan apró kis trükkök tömkelege tárul fel a fejezet elolvasása után, mint például a puha, szórt fény biztosítása vakuval, vagy a csoportképek élességállításának fókusza, a vendégek mozgatása, a hátterek és részletek fotózása, és a jó vágás titka. Nem beszélve a " hogyan állítsd be a menyasszonyt más emberekkel" részt, amelyről egy fotós barátom egyszer azt mesélte nekem, hogy nem is gondolná az ember, mennyire fontos. Ők profi esküvői fotókat készítenek a párjával és előfordult náluk, hogy utólag a képről retusálni kellett bizonyos, nem oda-illő hölgyeményeket. Hát persze, hogy a menyasszony kérésére! Szóval ebből is látszik, hogy mennyire lényeges a fotó megfelelő beállítása egy csoportkép esetén.

A profi tájképek elkészítésének titkait a következő, negyedik fejezetből lehet megtudni, ahol a - többi között - a kompozícióról, a méretekről, a rossz időben fényképezhető témákról és a panorámafényképezésről is lehet olvasni hasznos tanácsokat. A kifejezés tehát pontos, a szerző ténylegesen a saját tapasztalatait "árulja", amit bizony csak profi fotósuliban lehet hallani. Ez persze nem azt jelenti, hogy elolvasva a tanácsait egyből profi fotósok lehetünk, de komolyan mondom, nem kamu és szemfényvesztés amiről és ahogyan beszél.

 

Az ötödik fejezet a profi sportfotózásról szól és legfőbb kicsengése, hogy ha profin akarod csinálni, akkor minimum milliomos legyél, vagy próbálj meg nyerni a lottón, mert ez bizony marha drága mulatság! Persze a büdzsét itt a csillagászati összegekbe kerülő teleobjektívek teszik ki, de azért nem kell megijedni, hiszen pl. egy 200-as vagy 300-as telével is lehet viszonylag jó sportfotókat készíteni, ezt bizonyíthatom. Néhány címszó a fejezetből: kövesd a mozgást, állíts előre élességet, ne csak a győztesre figyelj,hajts az arcokra stb... azt hiszem ezek mind-mind jól érzékeltetik a könyv már annyiszor hangoztatott gyakorlati jellegét.

 

Talán napjaink egyik legnépszerűbb témája kerül terítékre a hatodik fejezetben, nevezetesen a portré készítése. Megtudhatod mekkora blendenyílást használj, hova állíts élességet, hogyan komponáld meg a képet, milyen fényeket használj és még sok más, hasznos dolgot is.

 

A hetedik fejezetben hasznos infókat tudhatsz meg azokról a dolgokról, amelyeket mindenképp el kell kerülnöd. Az etikai dolgok mellett, hasznos kiegészítő eszközökkel ismerkedhetsz meg,és a biztonsági másolat készítésének módjai is csak addig tűnnek haszontalan tanácsnak, amíg észre nem veszed, hogy az egyetlen helyen tárolt esküvői vagy netán diplomaosztón készült képeid eltűntek a gépedről. Ugye ezeket már nem lehet bepótolni! Talán még egy fokkal ennél is hasznosabb infókat ismerhetsz meg a nyolcadik fejezetből, melyekre komolyan érdemes odafigyelned.

 

A kilencedik "menetben" az utazás közben készült és a városi fotókról olvashatsz. Annál is célszerűbbnek tartom ezt a fejezetet elolvasni, hiszen ki ne készített volna közülünk már városi fotókat, melyeket valljuk be, elsősorban az motívál, hogyha meglátunk valami szépet, azt egyből piff-puff, első kézből megcsináljuk, és bizony gyakran csak otthon jövünk rá, hogy itt-ott van egy belógó kéz vagy fej, esetleg valami egyéb zavaró tárgy. Az sem baj, ha már "agyonfotóztak" valamit, írja Kelby, ő ekkor is tud még újat mondani. A kilencedik fejezet a profi nyomtatáshoz ad tippeket, míg a tizeneggyedik, azaz befejező rész a különböző képkivágások esetén ad receptet, "ilyen típusú képek receptje" címmel.

 

Összegzésül tehát elmondható, hogy egy kitűnően szerkesztett, Kadosa Zoli kedvenc tanárom által pedig még kitűnőbben lektorált, szép kiállítású könyvet vehet a kezébe az, aki ezért kifizeti a 3990 Ft-ot (ami pl. a www.bookline.hu oldalon keresztül 20% kedvezménnyel rendelhető meg, én is így jutottam hozzá),és egyáltalán nem kamu a könyv hátoldalán szereplő szlogen, hogy " minden oldalon találunk valamit, amivel jobbá tehetjük felvételeinket".

Szívből merem ajánlani mindenkinek!

Bolya Árpád

( Kiadja :  Perfact - Pro Kft. www.perfactkiado.hu ).